fb

Dec 7, 2010

Erti sebuah kebahagiaan

Erti sebuah kebahagiaan kalau ditanya kepada semua orang pasti jawapan yang diterima berbeza-beza kerana pada aku sebuah kebahagian itu boleh ditafsirkan dengan pelbagai cara tetapi semuanya aku pasti mempunyai maksud yang sama iaitu “kebahagiaan ialah satu tahap dimana kita dapat mencapai apa yang kita idamkan di dalam hidup”.

Merujuk laman web Karyanet.com.my, perkataan bahagia bermaksud, “suasana senang dan aman, aman damai serta gembira.” Melalui definasi ini, boleh disimpulkan bahawa kebahagiaan bererti satu keadaan yang mendatangkan ketenangan di jiwa, kerehatan di minda dan kegembiraan di hati.

Ada orang yang bahagia apabila mendapat kereta yang mereka idamkan selama ini, maka kereta itulah yang menjadi buah hati dia, setiap hari keretanya dijaga dengan rapi, ada kotor sikit pasti di lapnya. Bawa kereta tu pun dengan penuh hati-hati, kalau silap orang lain sedikit pasti membebel dalam kereta sendiri, marah kat orang tu pun yang jadi mangsa mendengarnya orang kat sebelah pemandu. Itulah kebahagiaan orang yang mendapat kereta yang mereka idamkan.

erti sebuah kebahagiaan

Ada orang bahagia bila orang yang dia minati akhirnya menjadi milik dia. Selepas menjadi kekasih hati dia dan mula merasa bahagia apabila berada di sisi si dia yang disayangi. Bila dah rasa bahagia, hidupnya penuh dengan perkara-perkara yang indah, hari-hari yang dilalui indah belaka. Tapi dalam kebahagiaan itu mereka lupa tentang batas yang perlu dijaga, berjalan berpimpin tangan walaupun bukan muhrim. Alasannya kerana mereka sudah berkasih dan jangan kacau kebahagiaan kami. Bila ditegur kata kita mengacau dan busy body.

Ada orang bahagia apabila mendapatkan kerja yang mereka idamkan. Apabila mula bertugas semangat dan kerja dengan penuh dedikasi, setiap hari yang dilalui membahagiakan hidupnya sampai lupa untuk bersyukur kehadrat Illahi tentang rezeki yang telah diberikan. Walaubagaimanapun kebahagian itu bagus kalau kita meletakkannya di tempat yang baik.

Ada orang yang bahagia apabila tercapai hasrat untuk berkahwin dengan kekasih hati yang sudah lama bercinta, disinilah mereka merasakan kasih sayang mereka sudah terbukti apabila terikat sebuah perkahwinan. Majlis yang dibuat penuh dengan gilang gemilang, semuanya hendak dibuat semasa majlis tersebut. Alasannya ialah sekali seumur hidup, biarlah ia menikmati detik kebahagian tersebut. Dalam kebahagian yang dinikmati kita sepatutnya bersyukur kerana Tuhan telah menyatukan dua hati dan jodoh tersebut.

Ada orang bahagia apabila menimang cahaya mata yang telah lama mereka menunggunya. Itu juga kebahagian yang terindah buat mereka. Cahaya mata tersebut ditatang dengan penuh kasih sayang, hanya yang terbaik untuk insan yang tersayang tersebut. Hari mereka penuh dengan kebahagian apabila bersama cahaya mata tersebut. Itu juga kebahagiaan.

Jadi kebahagian itu bermacam situasi tetapi satu maksud yang sama dan semua orang inginkan kebahagian. Tidak kira anda tukang kebun, guru, blogger, dan siapapun anda pasti semuanya inginkan kebahagian, tak mungkin ada manusia yang inginkan penderitaan.

happiness.jpg

Namun, keadaan yang mendatangkan kebahagiaan kepada seseorang tidak semestinya mendatangkan kebahagiaan kepada individu yang lain. Ia amat subjektif.

Seorang yang miskin akan merasa bahagia apabila beliau dikurniakan dengan kesenangan. Mungkin beliau mempunyai rancangan untuk membina rumah besar, berkereta besar, melancong ke sana ke mari. Namun semua ini merupakan kebahagiaan kepada seseorang yang dilahirkan di dalam keluarga yang berharta.

Seorang pencipta lagu akan merasa bahagia apabila lagunya memenangi kejuaraan dan menjadi nyanyian orang ramai. Namun semua ini tidak beerti kepada seseorang yang tidak mengenal nod-nod muzik.

Seseorang yang belum berumahtangga atau sedang bercinta, sudah tentu melihat kebahagiaan itu terletak di alam perkahwinan. Namun sejarah menukilkan individu seperti Asma Binti Bahdal, isteri kepada Muawiyah bin Abu Sufyan lebih merasa bahagia apabila kembali ke pondok buruknya yang pernah didiaminya suatu ketika dahulu.[1]

Untuk kebanyakan orang, cita-cita, impian dan keinginan dikaitkan dengan kebahagiaan. Secara tidak langsung kebahagiaan menjadi matlamat hidup. Namun persoalannya, apa yang akan berlaku setelah bahagia itu tercapai?

Si miskin tadi telah membina 10 buah rumah besar, telah membeli 100 buah kereta mewah, telah melancong ke serata pelosok dunia. Lalu apa yang akan dilakukannya setelah itu?

Adakah kebahagiaan yang kita impikan selama ini adalah kebahagiaan yang benar-benar kita perlu? Atau ada sesuatu di sebalik kebahagiaan itu yang masih tersembunyi? Sebuah kebahagiaan yang lebih hakiki.

What do you think it is?

Firman Allah di dalam surah Ar-Ra’d, ayat 29, “Orang-orang yang beriman dan beramal soleh, beroleh kebahagiaan yang amat mengembirakan dan tempat kembali yang sebaik-baiknya.”

Itulah kebahagiaan yang sebenar.

Wallahu’alam.

No comments:

Post a Comment