fb

Jan 2, 2011

Benarkah Perempuan Buta Dalam Cinta?

Kisah I

Saya ada banyak kisah tentang perempuan-perempuan buta cinta. Satu darinya, rakan sekuliah yang berkahwin seawal di matrikulasi. mereka rasa cinta, mak bapak tolak ke tepi, nasihat member-member dikata dengki.

Menjadi isteri kedua kepada seorang pemandu teksi yang menurutnya lelaki paling caring dan gentle pernah ditemui walau hakikatnya tidak mampu serba-serbi (bayangkan susu anak isteri tua pun tak mampu dibeli). Itu belum cerita hal lampin anak, rumahnya walau pada interpretasi saya lebih mirip reban ayam nenek saya ( jambannya ditampal dengan signboard Car Wash) dan anak-anaknya yang berderet macam gerabak LRT. Bila ditanya, cepat dia menjawab,"kau takkan faham, cinta kami cinta sejati"

Kisah II

Teman baik sejak kecil yang muda setahun, agak rapat hingga saya sanggup keluar untuk menunggu bas setengah jam awal setiap hari hanya untuk membentangkan "analisis program TV" malam sebelumnya. Hobinya mencuba pelbagai krim muka, hangout di pasar malam (duduk di kampunglah katakan), bergaduh dengan bohsia dan tidak ketinggalan bercuti setiaphari Isnin untuk mengelak perhimpunan.

Agak gila-gila, gemar naik motor petang- petang , pakai baju lawa-lawa macam orang hendak pergi beraya dan pernah sekali, buat DIY tattoo pakai ubat nyamuk lingkaran. Paling gila, berhenti sekolah semasa Form 4 ,bertunang semasa saya di matriks dan menikah setahun kemudian. Raya yanglepas, officially divorce dengan anak yang baru menjengah usia setahun.


Kisah III
Si perempuan ini rupa kurang, badan macam mak orang. Paling menyakitkan hati selalu disangka kakak oleh salesman . Teman lelaki pula bukannya handsome sangat pun (sekali pandang macam Helmi Gimmik, 2 kali pandang dah rupa macam goalkeeper team bola Ghana).

Mungkin disebabkan faktor infeoriti dan berasa berada bukan di dalam zonselamat, si perempuan dengan bermurah hati "berjasa" kepada si lelaki. Ada handset diberi guna, tak ada duit diberi pinjam ,ada motor diberi pakai. Alasannya mudah -senang untuk berhubung lantaran keduanya dari kuliah berlainan. Kononnya esok lusa kalau ada jodoh, semuanya akan jadi harta sepencarian.

Masalahnya, si lelaki ini serius sedikit pun tidak, hidup dengan berbohong, si perempuan pula terus berharap. Pantang orang mengkhabarkan berita yang "kurang" tentang si cik abang habis satu kolej diamukkan. Di matanya, dialah Rosalinda yang hebat diduga dalam api percintaan. Sementelah lelakinya Fernando Jose AKA the most eligible bachelor yang menjadi rebutan setiap perawan.

Semua cerita di atas mengingatkan saya kepada phrases Love is Blind. To be honest saya setuju walau tidak 100 peratus. Kalau tidak masakan si Romeo sanggup minum racun untuk mati bersama Juliet, Teja yang sanggup lari ke Melaka mengikut Hang Tuah, Rose yang sanggup memilih untuk tenggelam demi bersama Jack dan si malang Devdas yang mati kerana frust melepaskan Paro ke tangan orang.

TETAPI, saya strongly disagree apabila itu dijadikan alasan bila hidup yang indah berubah menjadi neraka, apabila seseorang yang disangka teman sehidup semati @mr right, berubah mr bahlol. Kerana dalam hidup kita diberi dua pilihan, untuk berkata ya atau tidak. Lagu Lee Ann Womack ada bercerita, Hidup ini tarian, kita ada pilihan sama ada mahu duduk atau menari. Moral of the story is learn to love yourself before learn tolove others.

Cinta yang dipacu rasa berahi terbit dari sayang dan suka, tanpa rasionaliti dan kematangan boleh membawa kemusnahan yang luar biasa.Itu sangat-sangat saya percaya.Seiring dengan usia, api berahi makin malap,rasa sayang menjauh .Bila kasih makin dingin,saat itulah isteri yang mulanya dianggap JLo kini tak ubah macam nyamuk Aedes yang membawa virus Denggi. Si suami pula tidak ubah macam Anaconda-perut memboyot dan tahu mengarah 24 jam ,bezanya Anaconda ini hidup didarat .Persoalannya apa akan jadi bila rasa kasih, rasa sayang sudah hilang.

Dalam kes-kes tadi, saya masih tidak faham mengapa perempuan yang selalu buta dalam percintaan. Kemudian menyalahkan lelaki, lelaki tiada hati perutlah, jantan tak gunalah, jantan prebet dan yang seangkatan dengannya tanpa mengambil tindakan dan langkah-langkah pencegahan awal.Harus diingat,dalam apa jua perkara prevention is always better than cure.


Dan....kepada lelaki yang mempunyai similiariti dengan kisah-kisah di atas, satu saja pesanan-jika tidak mahu nasib yang sama menimpa anak perempuan anda di kemudian hari, belajar- belajar lah "menghargai"anak dara orang.

Mungkin saya tidak adil, mungkin sedikit prejudis atau mungkin betul kata perempuan dalam kisah I, mungkin saya tidak akan faham erti cinta sejati. Anda bagaimana?

--fwd from emel--

No comments:

Post a Comment