fb

Jan 14, 2011

PERKARA-PERKARA YANG PERLU DIELAKKAN SEMASA BERCINTA AGAR TIDAK BERLAKU STRESS

Kes 1 :
Aziah (bukan nama sebenar) datang berjumpa kaunselor kerana rasa tertekan dengan situasi yang dialami. Aziah sedang dalam hubungan percintaan dan telah pun menjalinkan ikatan pertunangan dengan kekasihnya. Dia mengalami stress kerana berkonflik dengan teman serumahnya kerana dia menganggap teman serumahnya cuba untuk merampas tunangnya. Menurut Aziah, teman serumahnya pernah menelefon bakal ibu mertuanya dan menceritakan tentang keburukan dirinya dengan tujuan untuk memisahkan Aziah dengan tunangnya. Aziah sangat mencintai tunangnya dan tidak dapat menerima hakikat bahawa teman serumahnya berniat buruk terhadap mereka. Namun Aziah tidak pernah mendapat kepastian atau bukti bahawa teman serumahnya benar-benar telah melakukan perkara sedemikian. Semua ini berdasarkan tekaan sahaja. Namun Aziah sangat tertekan dan mengatakan bahawa dia akan membunuh diri sekiranya teman serumahnya benar-benar telah berbuat demikian.


Kes 2 :

Puan Laila(bukan nama sebenar), berusia 43 tahun telah mendirikan rumah tangga selama 20 tahun dengan lelaki yang amat dicintainya. Mereka dikurniakan 3 orang anak dan semuanya telah dewasa sekarang. Masalah Puan Laila ialah suaminya adalah seorang kaki botol, penjudi, sering mengugut meminta duit darinya serta menderanya sekiranya tidak mendapat apa yang diinginkan. Perkara ini telah berlaku semenjak awal perkahwinan mereka dan masih lagi berlaku. Menurut Puan Laila, pada awalnya dia tidak mengambil kisah kerana perasaan cinta yang amat mendalam dan dia menyimpan harapan agar dia dapat mengubah perangai buruk suaminya. Setelah kehadiran anak-anak, walaupun menghadapi tekanan yang sangat mendalam, dia masih mempertahankan rumahtangganya demi untuk anak-anak. Selama dua puluh tahun mengalami stress tersebut Puan Laila seolah-olah telah lali dengan tekanan itu dan tidak memikirkannya sehinggalah anak-anaknya mendapat kesan daripada masalah ini. Puan Laila datang berjumpa kaunselor dan dia seolah-olah baru bangun dari mimpi yang panjang dan menyedari bahawa dia perlu melakukan sesuatu demi masa depannya

Dua kes ini memberikan contoh yang jelas bagaimana perasaan cinta boleh mengakibatkan seseorang itu hilang pertimbangan diri dan mungkin memudaratkan diri sendiri dan orang lain sekiranya stres tersebut tidak ditangani dengan segera dan efektif. Oleh itu, untuk menangani stress dengan efektif seseorang individu perlu tahu dan memahami punca-punca atau stressor yang terlibat agar langkah-langkah pengurusan stress akan dapat dijalankan dengan lebih berkesan dan masalah diselesaikan dengan segera untuk menjamin keharmonian perhubungan cinta antara dua insan ataupun kebajikan individu yang terlibat.

Stress boleh dielakkan sama sekali sekiranya individu mengetahui apa yang menyebabkannya. Adalah lebih baik mengelakkan stress daripada cuba mengatasi stress setelah ianya berlaku. Berikut merupakan beberapa garis panduan untuk mengelakkan stress dalam hubungan percintaan dengan lebih berkesan.

1. Jangan mengharapkan pasangan anda untuk memenuhi segala impian dan kehendak anda.
Pasangan anda tidak bertanggungjawab untuk menjamin kebahagiaan anda. Oleh itu ada kemungkinan harapan, impian dan kehendak anda tidak dapat dipenuhinya kerana dia juga mempunyai harapan, impian dan kehendak diri sendiri yang perlu dipenuhi. Pasangan yang bahagia bersedia untuk berkongsi apa yang ada dan tidak memaksa satu sama lain untuk menjadi alat mencapai impian.

2. Jangan letakkan kebahagiaan anda di tangan pasangan anda semata-mata.
Kebahagian tidak terletak ditangan sesiapa melainkan diri sendiri. Menurut Abraham Lincoln, kebahagian terletak kepada cara seseorang itu berfikir. Sekiranya individu berfikiran positif dan gembira, begitu jugalah kehidupannya. Kesilapan meletakkan keseluruh kebahagian kepada pasangan menambah kelemahan individu kerana sekiranya sesuatu berlaku kepada pasangan atau perhubungan dia akan hilang seluruh kebahagiaan hidupnya.


3. Elakkan cuba mengubah kekasih anda.
Setiap individu adalah hasil dari pembentukan personaliti yang memakan masa bertahun-tahun. Adalah mustahil bagi kita untuk mengubah pasangan mengikut citarasa sendiri. Tingkatkan empati dan cuba memahami pasangan dari perspektif dirinya pula. Apakah perasaan anda sekiranya pasangan anda cuba untuk menukar diri anda yang sebenar? Sebagai alternatif, anda boleh mencuba untuk berdiplomasi dengan pasangan dan meminta dia lebih peka tentang aspek-aspek yang anda senangi atau kurang senangi tentang dirinya tanpa menimbulkan konflik. Pengukuhan positif juga boleh dilakukan bagi membantu pasangan menonjolkan sikap yang lebih anda senangi.


4. Jangan terlalu serius dalam perhubungan.
Kita mesti memandang serius sesuatu perhubungan tetapi jangan terlalu serius dalam perlaksanaanya. Cinta adalah untuk dinikmati bukan untuk menyiksa seseorang individu. Sikap yang terlalu serius, tidak fleksibel dan terlalu terkawal boleh menimbulkan ketegangan dan stress kepada pasangan. Relaks dan cuba menikmati setiap detik yang berlalu dengan lebih bermakna.

5. Jangan memendam perasaan sekiranya berlaku konflik atau pertengkaran.
Ada pasangan yang mengelak daripada membincangkan isu-isu yang menimbulkan konflik malah ada yang tidak mengakui kewujudan konflik dalam hubungan mereka. Kegagalan ini hanya akan merumitkan keadaan kerana akan ada pihak yang tidak puas hati. Dalam ertikata lain ianya hanya akan menjadi �kudis yang bernanah� sekiranya tidak diubati.

6. Sekiranya berlaku konflik, jangan �serang� pasangan anda secara peribadi.
Sekiranya ada sesuatu konflik, cuba bincangkan secara rasional dan elakkan menyalahkan satu sama lain. Antara kesilapan yang biasa dilakukan ialah, pasangan mula mengungkit keburukan satu sama lain dan terlupa tentang nilai perhubungan yang sebenar. Masing-masing akan cuba mempertahankan diri sendiri walaupun adakalanya, punca pergaduhan adalah pihak ketiga. Adakah berbaloi memenangi perbalahan tersebut sekiranya ia hanya akan meningkatkan tahap stress anda?

7. Elakkan terlalu mengawal pasangan anda.
Sikap yang terlalu mengawal akan menimbulkan kebosanan kepada pasangan kerana merasakan diri tidak dipercayai. Kepercayaan antara satu sama lain harus menjadi asas dalam perhubungan percintaan. Sekiranya tidak, konflik mungkin akan timbul dan pasangan akan cuba mencari jalan keluar untuk bebas dari rasa terkongkong.

1 comment: